Fra skepsis til begeistring

Er du skeptisk til yoga? Syns du det virker kjedelig – eller kanskje bare litt rart og «ikke noe for meg i hvert fall»? Da er du ikke alene. Selv om yogabølgen rir Norge for tiden, er det fremdeles veldig mange yogaskeptikere her til lands. Særlig blant menn kanskje. Et bevis på dette fikk Maria Fürst da hun arrangerte workshopen «Yoga for stive og skeptiske menn» en kald søndag i januar. 
Det har aldri vært flere mennesker på klasse i det lille lokalet på Vinderen. 20 menn, 2 flere enn de som var registrert, stilte pliktskyldigst opp i lokalet på Vinderen, barføtt, iført tights, shorts eller begge deler på en gang. Samtlige hadde fått påmelding i julegave av kona, kjæresten eller et annet kvinnelig familiemedlem. Med unntak av én, som hadde fått billetten til jul av sin mer åpensinnede, yogapraktiserende og mediterende bror. En ting er sikkert: Ingen av de som fylte lokalet denne søndagsettermiddagen ville funnet veien inn dit helt på egenhånd. Til det er terskelen fremdeles for høy.
Men nå var de altså på plass innenfor døra, alle mann. Og de svettet, sleit og stønnet rundt på mattene sine. For dette var tyngre og vanskeligere enn de hadde trodd. Ingen rakk å kjede seg i hvert fall. Dette var også hensikten. 

Maria Fürst var selv superskeptisk til yoga. Hun brukte 37 år på å finne veien over dørstokken til en yogamatte selv, så hun vet hvordan det er å ikke ha trua. Derfor prøver hun gjøre klassene sine utfordrende når det trengs, samtidig som hun snakker på en måte som folk forstår. Etter 5 år med egen studiodrift har Maria også lært hva som funker best for Ola Nordmann når han er på yoga: Å referere til anatomi, og forklare hvorfor vi gjør det vi gjør, hvilken hensikt hver stilling har i det store puslespillet av øvelser, altså hva som er målet i og med timen.

 

Det ble mange Chaturangaer og noen Kråker, men også mye fokus på Hunden som ser ned og Krigerne denne søndagen i januar. Og etter endt avspenning følte de 20 karene seg overrasket bra. Såpass overbeviste ble noen av dem, at de ønsket en fast ukentlig yogaklasse forbeholdt menn. «Da slipper vi å føle oss så klønete og dumme i forhold til damene», som en forklarte. 

 

Skepsisen var snudd til begeistring, og gutta ville ha mer.

 

I det nye studioet på Lilleaker har vi endelig kapasitet til å sette opp en egen klasse for menn. For å gjøre terskelen lavere for de skeptiske mennene, vil vi snart sette opp egne klasser for menn. Vi velger å kalle det Broga. 

 

Vi gleder oss til å se flere menn i yogasalene våre og håper at flere menn lar seg overbevise. Husk, man angrer aldri på en yogaklasse!